RIJEČ PREDSJEDNIKA

Tihomir Premužak, predsjednik HUM-CROMA

KOLUMNA VLADIMIRA FERDELJIJA

Vladimir Ferdelji, predsjednik Udruženja 2005.-2019.

NELIKVIDNOST – PRAKTIČNO RJEŠENJE

Opća nelikvidnost posljedica je loše ekonomske politike, a utjecaj javnog sektora u ovom problemu je ogroman. Svi pokušaji dosadašnjih vlada da se riješi ovaj problem nisu doveli do značajnijeg poboljšanja likvidnosti, prije svega zato jer javni sektor (država, poduzeća u pretežnom državnom vlasništvu, javne ustanove, državne i paradržavne institucije, jedinice lokalne uprave, itd.) ima poseban tretman u odnosu na ostale gospodarske subjekte. Nije tajna da bolnice svoje dugove plaćaju s godišnjim zakašnjenjem, da HZZO duga bolovanja plaća s višemjesečnim zaostatkom, itd.

JE LI HRVATSKA MONETARNO SUVERENA?

Monetarna politika, odnosno jedan od njenih segmenata, tj. odnos između švicaraca i kune, prošlih je tjedana u središtu pažnje. Ovoga puta nisu samo zainteresirane strane (udruga Franak i banke), uključene u rješavanje problema, već je to učinila središnja vlast pa i nezavisni stručnjaci.
 
Problem danih kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima pogodio je 60 tisuća obitelji, čitav niz OPG-a i malih poduzetnika. Vlada je, brinući u izbornoj godini za glasove birača, iznjedrila privremeno rješenje za obitelji koje čine biračku masu, bez pretenzija da pronađe cjelovito rješenje monetarnog pitanja u Hrvatskoj.
Udruženi sadržaj